De passie van Paul en Jo van Steen

Paul en Jo genieten met volle teugen als wij het hebben over Vincent van Gogh. Zij weten heel veel over hem te vertellen.

Het schilderen van Vincent van Gogh betekende voor hemzelf n.l. een artistieke confrontatie met mensen, met vriendschap en genegenheid (die hij in zijn leven zo vaak moest missen).

Door zich bezig te houden met de functie van het complementaire contrast streefde Vincent ernaar meer te willen met zijn schilderijen dan afbeeldingen van een fotograaf. De autonomie van kleuren en het gebruik van tinten met de compositie gaan hand in  hand in elk schilderij van hem. Geel is dan zijn lievelingskleur.

Jo en Paul willen naast de twee meesterwerken, die in de bloeitijd van de kunstenaar Vincent in Arles zijn gemaakt; ook nog een schilderij in het begin van Vincent's loopbaan hebben (1883).

1. Korenveld met schoven 1888 (Arles);

2. De vlakte La Crau met de bloeiende perzikbomen 1889 (Arles);

3. Bloembollenveld 1883 (Den Haag).

Deze werkzaamheden voor Jo en Paul worden in januari 2014 gestart.Vincent Willem van Gogh (1853-1890) leefde voor de kunst en schoonheid. Hij werd slechts 37 jaar, maar liet een enorm oeuvre na waar wij na meer dan 100 jaar later nog steeds van genieten. Zijn werken zal nu en voor altijd en onveranderd het kloppend hart blijven. 

1853: in het dorpje Groot-Zundert wordt op 30 maart als eerste van de zes (levende) kinderen hij geboren. De familie Van Gogh behoorde tot de deftige stand (predikanten, kunsthandelaren en zeeofficieren).

1857: Theo's geboorte (broer van Vincent).

1861-1864: bezoek aan de dorpschool in Zundert.

1864- 1868: bezoek aan internaten in Zevenbergen (foto) en Tilburg (Willem II - HBS), hij leert Frans, Engels en Duits. Vincent was een intelligente en leergierige knaap met een grote intectuele honger. Hij gaf blijk van een onstilbare leeshonger en een grote belezenheid. In deze periode is de basis gelegd voor de brede intectuele ontwikkeling. Vincent was in Zevenbergen al een kunstenaar-in-wording. Zijn tekenleraar in Tilburg: Constant Cornelis Huijmans (Stadsarchief) 

 

1868 keert hij terug naar Groot-Zundert.

1869- 1883: gaat hij naar DenHaag als leerling van een kunsthandelaar (oom); en start zijn leertijd in 1880 in Brussel (in deze periode schildert Vincent heel veel na van Jean-Francois Millet, Adrien Lavieille e.a.) en begint Vincent zijn carriere in Etten (1981; de zaaier, het begin van een carrière), leert in 1882 Mauve, Weissenbruch en zijn geliefde Clasina Maria (Sien) Hoornik kennen. Hij schildert en tekent vele landschappen en portretten. De fameuze briefwisselingen met zijn broer Theo schreef Vincent al in 1872 in vlekkeloos en moeiteloos Frans.

Voorbeelden van twee schilderijen: Bloembollenveld, 1883 (1) en het strand in Scheveningen, 1882 (2).

 

1883: hij leest naast Zola ook kunsttheoretische teksten van Delacroix en Fromentin en is overtuigd dat er een relatie bestaat tussen muziek en kleuren die hij schildert. Zijn ouders accepteren zijn excentrieke kleding en gedrag en proberen hem te helpen. Maar toen in 1885 zijn vader overleed veranderde zijn leven.

1886 en later: Met hulp van zijn oom en zijn jongere broer Theo kwam Vincent via Antwerpen (een korte tijd) terecht in Parijs. In Antwerpen maakte hij kennis met Peter Paul Rubens en raakt hij voor het eerst in contact met de decoratieve kleurigheid van de Japanse drukkunst. Deze eerste twee jaren tussen Theo en Vincent stonden bol van wrijvingen. En in Parijs leerde hij vele tijdgenoten kennen: Toulouse-Lautrec, Bernard, Louis Anquetin, Paul Gaugin, Pisarro, Claude Monet, Paul Cézanne, Auguste Renoir, Paul Signac en Georges Seurat. Deze kunstenaars leefden in de veronderstelling dat zij de geniën waren en dat zij een revolutie in de kunstwereld teweeg zouden brengen. Vincent leerde in ieder geval (door veel te expirimenteren en) dat er verschillende manieren waren om zijn artistieke ideëen te uiten. Deze kunstenaars en Vincent van Gogh waren de wegbereiders van de 20e eeuwse schilderkunst. Voor Vincent werden compositie en kleurstelling een routine en zijn spontane gebaren voor het linnendoek geworden. Hij voelde dat zijn leerweg in Parijs verder moest worden vervolgd door naar het Zuiden te gaan.

1888 op 20 februari stapte hij op de trein naar Arles. Hij schrijft Theo: "nu ik de zee heb gezien, voel ik helemaal hoe belangrijk het hier is om te blijven en te ontdekken dat de kleuren tot het uiterste gedreven moeten worden". De kleur is in deze tijd bij Van Gogh alleen nog de drager van zijn individuele expressie. De kleur is bij Van Gogh het subjectief beleven samen met de compositie. In de bloeitijd van zijn kunstenaarsbestaan maakte Vincent de schilderijen, die Jo en Paul van Steen geschilderd willen hebben.  Maar juist in deze bloeitijd was Vincent erg eenzaam.....Hij sterft in 1890 en broer Theo overlijdt een jaar later.

Van miskend naar eigenzinnig genie: Twee Amerikaanse juristen Steven Naifeh en Gregory White Smith schreven een biografie van Vincent van Gogh (2011). Na 10 jaar onderzoek komen zij tot de conclusie: Hij is een belangrijker icoon dan Shakespeare of Bach. 

Uit: BN De Stem zaterdag 22 oktober 2011.

Internationaal programma rondom 125ste sterfjaar van Gogh.

In 2015 wordt het 125ste sterfjaar van Vincent van Gogh herdacht met een veelzijdige cultureel programma,

dat het motto draagt: 125 jaar inspiratie.

In de Belgische Mons (Bergen), volgend jaar de Culturele hoofdstad van Europa zal een eerbetoon aan de schilder worden gehouden. Vanaf 25 januari zal in het kunstmuseum BAM een expositie worden gehouden: Van Gogh in de Borinage (december 1878 tot oktober 1880) - de geboorte van een kunstenaar (door zijn baan als evangelist op te geven) met ruim 70 kunstwerken.