Bilbao, Baskenland Spanje: één van de vijfsteden in de wereld met haar eigen Guggenheim-museum. 

Bekend als vieze stinkstad, maar in de jaren '90 omgebouwd tot een moderne maar traditionele, leefbare, sfeervolle en gezellige stad. Mede dankzij het Guggenheim-museum, de ondergrondse metro (kunstwerk van Norman Forster), de boogbrug over de rivier Nervión (kunstwerk van Calatrava) e.d. geschikt voor toerisme en recreatie.

   

Bezienswaardig naast de bekende vele genoemde zaken: het hotel (met een enorme wijnkelder) op één uur afstand van Bilbao (gemaakt in de sfeer van het Guggenheim-museum) in de Rioja-streek: El Ciego. en vooral niet te vergeten voor de wandelaars: het pad aan de kust, die te bereiken is met de metro.

   

Bekender en overheerlijker dan de tapas uit Spanje bezoeken: de pinchos-restaurants.De sfeer en gezelligheid zijn in Bilbao onovertroffen. Iedere toerist zal deze stad op een eigen wijze als bijzonder ervaren. De film geeft een kleine indicatie van hoe het Guggenheim-museum als catalysator heeft gewerkt.

   

  

  

3 op reis in Bilbao
Patrick , van het programma 3 op reis is in het Spaanse Baskenland en bezoekt Bilbao. In de jaren 90 verkeerde de stad in economische crisis, maar door het Gugenheim effect nu weer een florerende stad is. Hij bezoekt het Guggenheim museum, heeft een sportieve nachttocht op de rivier de Nervion en eet pinxtos in de binnenstad.

Bekijk hier zijn verslag >>